Licentiatavhandlingar_ltv

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 3 of 3
  • Item
    Planning at the edge - aspects on inter-municipal and border related spatial planning in a new Swedish geography
    (Department of Landscape Architecture, Planning and Management, Swedish University of Agricultural Sciences, 2021) Lexén, Thomas
    This licentiate thesis investigates how municipal division and local borders may affect spatial planning and the possibilities for coordination of inter-municipal and cross-border planning issues, which has become increasingly important in recent decades as a result of, amongst other things, regional enlargement and an emerging need for increased environmental consideration and climate change adaptation. The overall question, which derives from the author's many years of professional experience as a planning architect, is examined through two studies, presented in two different papers: The first paper explores the problem from a municipal perspective through a case study of two municipalities, Hallsberg and Kumla, with a long history of border related conflicts and collaborations, while the second paper examines the question primarily from a state perspective by investigating the Swedish planning system and municipal division in relation to certain recent geographical changes. Generally, the findings indicate that municipal borders are increasingly suboptimal due to the discrepancy between the emerging new geography and the “old” geography that has formed the basis of both municipal division and the planning legislation. Local geography and territorial conditions are thereby being increasingly influential to the process and outcome of spatial planning. On a theoretical note, the thesis contributes to a fuller understanding of the complex local border geography and helps to bring the discussion on planning back to a geographical, and territorial context.
  • Item
    Djur och natur som stöd för psykologisk utveckling hos barn och ungdomar med autism: ett nytt och mer fritt sätt att utvecklas genom social interaktion
    (Institutionen för Arbetsvetenskap, Ekonomi och Miljöpsykologi, Sveriges lantbruksuniversitet, 2020) Byström, Kristina
    Forskning visar att djur kan ge socialt och emotionellt stöd till barn och ungdomar med autism men få studier har undersökt husdjurens betydelse för barnens utveckling eller betydelsen av att inkludera natur och djur i en längre samspelsbehandling. Syftet med avhandlingen är att beskriva och förklara på vilka sätt som natur och djur kan tillföra värden som underlättar för gruppens psykologiska utveckling. Den första artikeln är en fokusgruppstudie med syftet att undersöka betydelsen av husdjur för barn och ungdomar med autism sett från föräldrarnas perspektiv. Resultatet visade sammantaget att husdjur kan bidra med stöd till gruppens sociala utveckling men också till utveckling av beteenden och funktioner samt förbättra psykisk hälsa och livskvalité. Tre teman hittades: 1. Kvalitén på relationen med husdjuret. 2. Ökad interaktion med människor. 3. Optimera barnens funktioner och utveckling. Barnen och ungdomarnas intressen och aktiviteter med husdjuren var mer sociala än icke sociala och av en annan kvalité än de begränsade och repetitiva beteenden som barn med autism vanligtvis är engagerade i. Den andra artikeln är en diskussion med syftet att söka efter en teoretisk modell som fördjupar förståelsen av vilka mekanismer som kan ligga bakom positiva effekter av att involvera natur och djur i en utvecklingsstödjande längre samspelsbehandling. Metoden i artikeln är grundad teori. Data kommer från en behandlingsmodell (ett och ett halvt år, totalt nio barn), från miljöpsykologi och från utvecklingspsykologi, både typisk och atypisk som vid autism. Resultatet består av tre nyckelkategorier: 1. Minska stress och inge lugn och ro. 2. Väcka nyfikenhet och intresse. 3. Framkalla spontan uppmärksamhet. Dessa tre nyckelkategorier är relaterade till en underliggande kärnvariabel, vitalitetsformer, vilka beskrevs av Daniel Stern och som enligt honom har betydelse för att skapa globala upplevelseformer, dvs helhetsupplevelser. Här argumenteras för att vitalitetsformerna från natur och djur kan vara särskilt gynnsamma för att åstadkomma goda ögonblick av samspel mellan barnet och behandlare som befrämjar psykologisk utveckling. Utgångspunkten är hjärnans sätt att koda in många interna och externa händelser, baserade på rörelseperception. Avhandlingens resultat visar att natur och djur kan vara goda omständigheter för barn och ungdomar med autism att klara av att skapa mening av sina upplevelser i naturligt uppkomna situationer och ögonblick. Sådana ögonblick har också visat sig kunna inbegripa socialt engagerat samspel och kommunikation med andra människor där stödet till barnet kan ges direkt när något händer. Framtida forskning får utvisa om denna typ av fördjupade och tydliga upplevelser i samband med natur och djur kan bilda en ny och kompletterande behandlingsväg för barn med autism och so m optimerar villkoren för den psykologiska Djur och natur som stöd för psykologisk utveckling hos barn och ungdomar med autism. Ett nytt och mer fritt sätt att utvecklas genom social interaktion Sammanfattning utvecklingen genom socialt samspel. Om så är fallet ses också möjligheten för att psykisk hälsa och livskvalité förbättras.
  • Item
    Content of dietary fibre and phenolic compounds in broccoli side streams
    (Swedish University of Agricultural Sciences, Department of plant breeding, 2020) Berndtsson, Emilia
    Shortage of food is an alarming problem today, with up to 821 million people that are undernourished world-wide. At the same time, enough edible foodstuff to feed 1.9 billion people are wasted or lost in the food supply chain that for aesthetic reasons, handling and transportation inadequacies in the food supply chain and lack of market. In 2014, this wasted or lost food (including only commonly consumed plant parts) corresponded to 3.49 GT CO2 equivalents globally, which was more than half the total amount of emissions in the USA that year. This means that there is much biomass that could be valorised into nutritional food ingredients or used for extraction of health beneficial compounds, e.g. dietary fibre. Many consumers currently eat too little dietary fibre and phenolic compounds, which can lead to increased risk of developing some forms of cancer and cardiovascular diseases. In this thesis, the content of dietary fibre and phenolic compounds in the broccoli leaves and stems was determined. The relationship between the dietary fibre and phenolic compounds in broccoli leaves was also analysed, since recent research indicates that interactions between these plant components may have an impact on the uptake in the human gastrointestinal tract. The results revealed that broccoli leaves contain similar levels of dietary fibre (26-32 % of dry weight (DW)) to cabbage, broccoli florets and kale leaves, which are regarded as beneficial to human health. The content of phenolic compounds (6.3-15.2 mg/g DW) in broccoli leaves was similar to that in kale leaves and much higher than that in broccoli florets. Some phenolic acids showed positive correlations with soluble dietary fibre in the broccoli leaves, but no correlation was found between the insoluble dietary fibre and phenolic compounds. A pilot study on field waste showed that leaves and stems of broccoli plants make up 43-87 % of total plant weight, indicating that substantial amounts of biomass are left in the field at harvest. Overall, the analysis of this thesis showed that the broccoli leaves are interesting from a food ingredient perspective. Possible uses could be to add broccoli leaf powder to everyday food products, such as pasta or bread, or into gluten-free products to increase the nutritional and technical properties.